Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2013 13:39 - А вие чели ли сте шестте книги на Маркс?
Автор: sturmmann Категория: Политика   
Прочетен: 1647 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 11.04.2013 13:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Историята е част от книга, описваща интересни и комични случки в периода на борбата за взимането на властта от НСГРП (Националсоциалистическа германска работническа партия).

Източник:Karl Springer, Auf geht’s! Humor aus der Kampfzeit der nationalsozialistischen Bewegung (Munich: Zentralverlag der NSDAP., 1939).


 
Как се бориха нашите говорители


                                Шестте книги на Маркс

Един от най-старите говорители на движението, който още тогава създаде име за себе си като политическа фигура, говореше на тема “Марксизмът като заплаха за нацията”. Дълбоките му познания по въпроса за обединение му позволиха веднага да спечели вниманието на няколко социалдемократи в залата. Почти отнесено, те следваха логичните му аргументи и след като беше завършил, увереността им в бившите им идеали бе силно разклатена.

Марксистки големец се почувства длъжен да предотврати масово отстъпничество от страна на поддръжниците си от социалдемократичния лагер. Той се опита да прикрие липсата на факти с лицемерни нападки по националсоциализма. Навярно си помисли, че е отрязал предишния говорител.

Беше изненадан когато нацистът стана без никакъв намек за вълнение и почна спокойно:

“Нелепите забележки на водещия на дискусията смайват човек заради липсата на знание. Звучи така сякаш той самия не е сигурен за своята философия. Искам да му задам един честен въпрос: Чел ли е внимателно и добросъвестно шестте книги от марксисткия пророк Карл Маркс?”

Шумно и ясно “Да!” беше отговорът.

Въпросът беше повторен и отново отговорът беше твърдо “Да!”

Националсоциалистът се усмихна леко и попита за трети път:

“Отново питам водещия, в присъствие на своите другари: Наистина ли сте прочели всички шест книги, които е написал Карл Маркс, без да пропуснете нито една или прескочите глава?”

Марксистът, горд от своята мъдрост, каза “Да, всяка една без изключение!”

“Тогава сте най-големия лъжец и глупак, който съм срещал. Как може да сте прочели и шестте книги при положение, че той е написал само три?! Твърдите, че сте марксистки лидер, но даже не знаете това! Изменяте на немските работници и ги подвеждате!

Не отне много време на социалдемократите да намерят правилиния път. Големецът сигурно беше щастлив, че собствените му хора не го смляха от бой същата вечер.




Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sturmmann
Категория: Политика
Прочетен: 128091
Постинги: 37
Коментари: 32
Гласове: 98
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол