Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2013 12:27 - Образователните принципи на Нова Германия: Какво трябва да знаят училищата и родителите за целите на Националсоциалистическото образование.
Автор: sturmmann Категория: История   
Прочетен: 2553 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 09.03.2013 12:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Статията е от националсоциалистическо списание, предназначено за жените. В нея накратко се представя насоката, в която трябва да бъде обучавана германската младеж.
Източник: “Die Erziehungsgrundsдtze des neuen Deutschlands,” Frauen-Warte, #22 (1936/37), стр. 692-693.


Образователните принципи на Нова Германия:

 

 

 

Какво трябва да знаят училищата и родителите за целите на Националсоциалистическото образование.

 

 

 

 

 

Германски народе, германски родители! Новата Германия създадена от народния канцлер Адолф Хитлер поставя специални изисквания към германската младеж! Германската младеж е основата за повторното изграждане на германския народ и германското отечество! Народа и отечеството възлагат своите надежди на раменете на младежта, като определят какви образователни и културни ценности и цели са нужни на тази същата младеж, за да може да посрещне нуждите на народа и отечеството. Това изисква едно действително цялостно национално и обществено образование за германската младеж, и всички взели участие в обучението трябва да служат на тези образователни и културни цели с цялата си всеотдайност. Родителите и учителите преди всичко!

 

Всички, които взимат участие в обучението трябва да имат ясна и цялостна идея относно образователните задачи поставени пред тях. Фундаменталната основа за училищната и образователната система е: раса, военно обучение, водачество и религия!

 

 

Раса

 

 

Не само образоването на германците, но и обучението в националсоциалистическия светоглед е в основата на националсоциалистическата образователна система. Разбирането на германските традиции, пробуждането на чистото, неподправено и честно народно самосъзнание заедно с тяхното чувство за народна принадлежност са от основна важност. Цялостно разбиране на народа и върховна саможертва в негово име може да притежава само един чист представител на германския народ.

Той трябва да е наясно, че без неговия народ, той е едно празно нищо и че неговата смърт е по-добрия избор пред това да загинат народа и отечеството му. Този, който смята, че националсоциалистическото образование има за цел някакъв вид ултра патриотизъм, просто не го е разбрал. В действителност се цели нещо съвсем различно. Целта е да се пробуди нещо вътре, дълбоко в душите на германската младеж, което ще изпълни сърцата и умовете им до такава степен, че душите им да не могат повече да се съпротивляват на напора и с цяло гърло да извикат силно и напористо “Да живее Германия”! Този призив не е най-важната цел, но той играе роля на основа в техните души, която изразява себе си тържествено, свободно, уверено, радостно и страстно. Това е свещеното усещане за народ и отечество! За да се пробуди това чувство у германската младеж, тя трябва да има ясното разбиране за значимостта на народ и отечество. Те трябва да проумеят, че германския народ има право на независимост и свобода, на чест и сила. Те трябва да разберат, че техния народ има право на своя собствена съдба, че той трябва да намери мястото си под слънцето, наред с всички други народи на тази земя. Трябва да направи това не чрез сила, а по-скоро чрез създадените от германския народ ценности, които никой друг народ не е могъл да достигне. Ние искаме да пробудим в германската младеж тази свободна, справедлива и благородна национална гордост, така че само при мисълта за миналото, настоящето и бъдещето на Германия техните сърца да учестяват ритъма си, а очите им да заблестяват. Това е първият фундамент в националсоциалистическото образование.

 

 

Военно обучение

 

 

Повече от ясно е, че германската младеж трябва да е винаги готова да отбранява своето отечество, дори с цената на живота си. Въпреки всичките обещания за разоръжаване, Германия е заобиколена с въоръжени до зъби народи. Германската младеж трябва да бъде запозната с военните добродетели. Техните тела трябва да са закалени, здрави и силни, за да могат да се превърнат в отлични, здрави войници, които да са тренирани, активни и способни да се справят с трудности. Младите трябва да тренират гимнастика, игри, спорт, катерене, плуване и военни упражнения. Нашата младеж не бива да седи в задушни стаи и да развива изкривени гърбове и слабо зрение. Успоредно с основното и наистина важно обучение на ума, те трябва да имат занятия и на открито, за да развиват здрави тела. Но не бива идеята за здрави и силни германци да бъде само празни приказки. Родителите също могат да помогнат. Те могат да възпитат младежта на простота и чистота. Могат да ги възпитат, дори когато са вече възрастни, да не пропиляват свободното си време в съмнителни и дори вредни дейности като игра на карти, консумиране на алкохол и слушане на разложителна музика, а по-скоро да подготвят телата си за бъдещите си задачи.

 

 

 

Водачество

 

 

Младежта, обучена за тези важни национални задължения, трябва да приеме идеята, че трябва да следва решенията на Фюрера без абсолютно никакви възражения, без нездрава заядлива критика, егоизъм или протест. За да израснат достатъчно, за да бъдат самите те лидери, младежите трябва да се научат да се подчиняват и да вярват на своите лидери. Само този, който се е научил да се подчинява може да ръководи. Германия вече не вярва в това, че масите могат да се саморъководят по принципа на мнозинството. Множеството само по себе си е нищо! Ние не се нуждаем от хора управлявани от гласовете на мнозинството, а от народ с воля за водачество. Германската младеж трябва да разбере това и да действа подобаващо! Затова тя принадлежи на организации, където могат да изучат естеството на водачеството в неговата най-чиста форма, където могат да се научат да се подчиняват, а ако това се изисква от тях, също така и да ръководят. Те по-скоро ще гледат с ентусиазъм към силния и благороден Водач на държавата, отколкото да се огънат под напора на волята на масите, изразена чрез безполезно гласуване. Те трябва да научат това още веднъж. Ние родителите искаме да покажем авторитета си над младежите като затегнем семейния авторитет  и основем здраво и естествено подчинение от страна на децата ни. Това няма да потисне младежите, а по-скоро ще им осигури контролирана свобода и власт, от която те се нуждаят, за да развият техните способности.

 

Религия

 

Животът идва от Господ и се връща при Господ. Всичко в живота и всички раси следват Божите заповеди. Никой човек и никоя раса не може да ги игнорира. Ние искаме немската младеж отново да признае религиозната природа на живота. Те трябва да проумеят, че Господ се нуждае не само от отделни личности, но от цели общности и, че те губят контакт с живота, когато загубят контакта си с Господ! Господ и народа са двете основи на живота на личността и общността. Ние не искаме повърхностна и плитка набожност, а по-скоро дълбока увереност, че Господ направлява света и го контролира. Усещане на връзката между Господ и всеки индивид, и връзката между Господ и живота на народа и отечеството. Националсоциалистическата държава ще популяризира тази дълбока религиозна образователна система. Ние искаме родителите да подкрепят и заздравят това чрез показване на добър пример и честност.

 

Раса, военно обучение, водачество, религия! Това са четирите непоклатими основи на новото германско националсоциалистическо образование!

 

Превод: Антон Батбаянов



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. sturmmann - Това за религията не мислех да го ...
09.03.2013 12:40
Това за религията не мислех да го включвам, но си викам айде от мен да мине. :Д
цитирай
2. balgarski7vinarki - не ми се коментира,обаче ще напиша стихче за едни сини очи-на Г-жа Мариане Адлер
10.03.2013 21:15
възрастна германка, преминала и поривите и ужасите на войната, родена в Майнц, едва оживяла след края на войната, а и сприятелена с и благодарна на една руска лекарка Олга, от болница за войници в Майнц- пак от следвоенния период...
Госпожо Мариане,
разбрах почти всичките неща,
които ми разказахте
за страшната война,за мъката,
и срутените сгради, и глада
и как от страшните руини
Германия обезкървена
се вдигнала и тръгнала напред...
И как човешката душа непобедена
намерила отново своя звезден път..
И знаете ли,
Фрау Мариане,
не съм видяла никъде
по сини и засмени
от вашите очи-
дали съм права
във разбирането за това,
че висшият живот
завинаги звучи?...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sturmmann
Категория: Политика
Прочетен: 128080
Постинги: 37
Коментари: 32
Гласове: 98
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол