Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2012 08:00 - Коледа 1931 От Йозеф Гьобелс
Автор: sturmmann Категория: Политика   
Прочетен: 1466 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Източник: “Коледа 1931”. Есета от периода на борбата (Мюнхен: Централно издателство на НСГРП, 1939 ), стр. 241-242.

 

Коледа 1931

От Йозеф Гьобелс

Германският народ е изправен срещу най-трудната и сурова Коледа в своята история. Вярно, в миналото имаше дни, който бяха изпълнени с мизерия и тъга, например когато войниците от Великата война бяха в окопите във Фландрия и Полша, правейки кървави саможертви в името на свободата и честта на нацията. Но и по време на най-мрачните моменти, светлината на надеждата светеше. Тази година, обаче, целия народ е изпълнен със сиво отчаяние. Икономиката е в руини, фабриките са празни, високите комини не димят, пещите не горят. Улиците на големите градове са изпълнени с армия от безработни. Нищета и бедност са обзели чифлиците. Средната класа е стигнала дъното. Хората са разединени, разкъсани на две. Националната криза е отражение на една задълбочаваща се световна криза. Политическия живот е по-объркан от когато и да било, и никъде другаде освен при нас няма програма, мисъл, воля, човек.

image

Управниците на Германия се опитват да се защитят с отчаяна енергия. Активността, обаче, е в опозицията, която, поне за сега, трябва да използва енергията си да критикува.

 

Хората имат пълното право да бъдат отчаяни относно бъдещето. Ако Националсоциалистическото движение не съществуваше като последна надежда за онези със силна воля, милиони германци отдавна биха изпаднали в бездната на хаоса и анархията. Ние развяхме знамето на новата вяра. Ние го държим непоклатимо и здраво в своите ръце и даваме на работещите хора сигурността, че рано или късно Германия ще се промени фундаментално, което ще позволи възстановяването на националната държава и така ще започне възкръсването на немския народ.

 
image

Това не е само обещание за бъдещето, а е задължение към настоящето. Днес в ръцете си ние носим последната надежда на милиони хора. Германският народ гледа към нас с истинска преданост. В нас виждат гаранция за идващата победа. Ако ние се провалим, съдбата на Германия ще бъде подчертана завинаги, и някогашният горд, богат и на високо културно ниво народ ще бъде зачеркнат от списъка с нации, които създават история.

 

Движение, което включва и въплъщава последната надежда на един цял народ, поема огромна отговорност към този народ и към бъдещето. Ние сме напълно наясно с тази отговорност. Пред лицето на масовата нищета, която се издига до небето, пред безнадеждността на икономическия хаос, пред отчаянието на работещите хора и нарастващото чувство на паника в държавата, ние заявяваме пред света, че ние нямаме вина за тази ситуация и обвиняваме пред съда на историята тези, които доведоха Германия до тази катастрофа.

 

Те имат повече от всеки друг задължението да протегнат ръка за помощ към народа, да направят поне това, което е възможно, за да облекчат огромната социална нищета, да положат лек в раните, които депресията ни причини. Вместо това те се опитаха да прикрият своите предателски деяния, да набедят нас за престъпленията, които те извършиха срещу Германия, да вземат от хората и последните парченца на нормално съществуване чрез техните нетърпими и провокаторски опити да задушат социалния живот на нацията. В продължение на години ние се борихме с това неморално старание да се понижи жизнения стандарт на германците до нетърпими нива, докато в същото време правителството се опитваше да изпълни планираните данъчни постъпления. Ние се противопоставяхме на бащите на тази политика. Хората се присъединяваха към нас с нарастващи темпове. Масите изоставиха официалното управление на Германия, за да се присъединят към опозицията.

 

Националсоциализма е дал достатъчно доказателства, че притежава силата и интелигентността да анализира съвременните политики. Сега ние трябва да убедим германския народ в нещо по-голямо: Ние искаме да помогнем. Ние искаме да премахнем мизерията. Ние искаме да протегнем нашата спасителна ръка към подтиснатите и тези, борещи се с отчаянието. Дойде времето, в което трябва да изковем народ, под наше ръководство, който да прерасне в една велика общност от хора понесли мизерията и ударите на съдбата.

 

Твърде малко можем да си позволим да купим тази Коледа с нашите ограничени средства. Но поне това, което закупим, трябва да бъде закупено от Германия, от германци, за германци. Дребния търговец е в окаяно положение. Ние трябва да го подкрепим. Той трябва да бъде поведен по пътя на възстановяването. Той не трябва да бъде изоставен, като жертва на разрухата. Тази година германските мъже и жени ще пазаруват само от германски магазини. Те ще отбягват еврейските универсални магазини, където до преди това са давали своите трудно спечелени пари за дреболии и глупости, пари, които отплуваха по каналите на интернационалния марксизъм, за да бъдат използвани да заробят още повече германския трудови човек. Колкото сив и празен да ни се струва празника на любовта тази година, ние трябва да запалим факела на солидарността и другарството насред социалния мрак, напук.

Бариерите между класите и професиите паднаха. Германския работник протяга своята ръка към средната класа, защото знае, че и средната класа ще протегне ръката си към него. Националсоциализма скова всички нас в нов народ. Нищетата на индивида е нищета за всички. Ще посрещнем неволите на деня с готовност за помощ и истински социалистически дух.

Всяко пени, което похарчим трябва да се озове в германска каса. С това ще дадем възможност на германския бизнесмен и търговец възможността да преживее тази трудна зима. Ние искаме да виждаме само германски продукти на празничната Коледна вечеря. Нека оставим евреите да се удавят в магазините си пълни с дреболии и глупости. Ние ще отидем при нашите кръвни братя и ще свършим добро дело подтиквани от чиста братска любов, като по този начин, по времето на тези свети празници ще имаме утехата, че следваме първата заповед на нашият небесен учител.

 

Превод: Антон Батбаянов
Очаквайте още преведени оригинални статии/документи от националсоциалистическо естество


 

 

 

 



Тагове:   хитлер,   коледа,   Гьобелс,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sturmmann
Категория: Политика
Прочетен: 128195
Постинги: 37
Коментари: 32
Гласове: 98
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол