Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2013 10:00 - Карикатури от преди ВСВ
Автор: sturmmann Категория: Политика   
Прочетен: 6281 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Следните карикатури са от седмичника Kladderadatsch, водещ германски сатиристичен вестник, и са от 1934-та година. Тогава основната линия във външната политика на националсоциалистическа Германия е желанието за мир и ограничаване на въоръжаването, т.е. изпълняване на клаузите от Версайския мирен договор. Но Франция не желае да се разоръжи, както е според договора, не желае и сключване на договор за разбирателство и мир с Германия, положението с Англия е подобно. 






image

Обяснение към илюстрацията: „В новата Райска градина“ На картинката се вижда как Франция, представена като Ева, бива изкушена от змията на оръжейната индустрия.








image


Обяснение към илюстрацията: „Таен френски доклад. Германското превъоръжаване в разгара си, а бойният дух несравним.“ Надписът на ръчната количка гласи: „Към битката на труда!“. Идеята е, че Германия гради икономиката си, а не оръжейната индустрия.








image


Обяснение към илюстрацията: „Международен турнир по шах“. На картинката се вижда как Западните сили, заедно с всичките си оръжия, биват притиснати в ъгъла от пешки, обикновените хора. Забележете френският колониален войник.









image


Обяснение към илюстрацията: „Америка на ‘Американците’! Необичайното нарастване на населението, главно от негри и евреи, създава главоболие на по-отдавна установилите се американци.“










image

На карикатурата е изобразен Хитлер, който посещава Италия, за да договори мир, докато нещастната Франция, придружавана от Бога на Войната, гледа отстрани.








image


В центъра на тази картинка е показан паметник в чест на 10-те милиона души, загинали през Първата Световна Война. Двама евреи стоят пред него. Единият казва: „Защо да не рискуваме с една война? И без това няма да ни се наложи лично да се бием в нея.“









image


Червените насекоми символизират заплахата от комунизма Заглавието: „Европа, защити своите най-свещени ценности!“










Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sturmmann
Категория: Политика
Прочетен: 128259
Постинги: 37
Коментари: 32
Гласове: 98
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол